4 tips om het leven in de keuken
makkelijker te maken

08.08.2022
Vraag offerte aan terug naar boven

Een mooie keuken is één ding, maar liefst heb je 'r ook eentje waarin je met plezier kan kokerellen. De gebruiksvriendelijkheid van een keukenruimte hangt af van enkele eenvoudige keuzes, gaande van het bepalen van de materialen tot de plaatsing van de toestellen. We geven je graag onze basisregels mee voor hoe je de indeling van een keuken praktisch aanpakt.

Karolien Lafaut Shoot2 Locatie1 Stijn Vereeken 12

1. De werkdriehoek

Voor je ergonomisch comfort tijdens het koken, afwassen of in- en uitladen van je boodschappen, hou je best rekening met de werkdriehoek. Wasdat, vraag je? De werkdriehoek omvat de drie belangrijkste zones in je keuken: de spoelzone, de warme zone en de koude zone.

In die eerste voorzie je de spoelbak, vaatwas en de kasten waarin je je servies stopt. In de warme zone of kookzone komen je fornuis, kookpotten en oven, die zich idealiter op ooghoogte bevindt. Ten derde dient de koude zone voor je koelkast, diepvries en voorraadkasten. Pas je de werkdriehoek toe, dan ben je al halfweg richting een logisch ingedeelde keuken!

Karolien Lafaut Shoot2 Locatie1 Stijn Vereeken 01
Meteen je draai vinden in een keuken bevordert vanzelf het thuisgevoel. Daarom koppelen we het esthetische àltijd aan het praktische in onze ontwerpen.
Michelle Lambrecht, interieurarchitecte
Lafaut Locatie3 Stijn Vereeken 16

2. Laat voldoende beweegruimte

In je keuken wil je vrij kunnen bewegen. Overweeg je een keukeneiland maar twijfel je of je daar de ruimte voor hebt? Weet dan dat je minstens een breedte van 1 meter, en in het beste geval van 1 meter 20, rekent voor de doorgangen. Als dat niet haalbaar is, opteer je best voor iets langere kasten om op die manier aan kastruimte en werkoppervlakte te winnen.

Karolien Lafaut Shoot2 Locatie1 Stijn Vereeken 09

3. Check de oriëntatie van je kasten

Botsende kastdeuren, schuiven die slechts nipt volledig open kunnen: je zou de eerste niet zijn die een kitchen fail begaat. Laat je daarom steeds goed adviseren over de oriëntatie en afwerking van je keukenmeubilair.

Bij de meeste keukenbouwers is het mogelijk je keuken in 3D te bekijken, inclusief hoe alle kasten, deuren en schuiven – maar bijvoorbeeld ook de koelkast- en ovendeur – openen.

Heb je grote handgrepen op het oog? Test dan eerst uit of die je niet hinderen wanneer je bijvoorbeeld voor het kookvuur staat. Eventueel kan je dan voor een aantal kasten een greeploos systeem kiezen.

TIP:

Het materiaal van je keukenwerkblad kan je ook perfect als spatwand gebruik:
zo bepaar je op budget en heb je dubbel genot van de look én onderhoudsvoordelen!

Lafaut Locatie3 Stijn Vereeken 12

4. Low-maintenance materialen

Naast de indeling speelt ook de materialisatie een belangrijke rol in hoe je een keuken ervaart. Een werkblad dat lang meegaat en weinig onderhoud vergt, is voor ons de basis van een aangename keukenbeleving. Composiet staat bekend als een van de meest robuuste materialen en ook dekton is een aanrader voor wie zich geen zorgen wil maken over krassen, vlekken of hitteschade.

Ook het type spoelbak verdient enige consideratie. Roestvrij staal is sterk maar niet krasbestendig, terwijl keramische spoelbakken dat wel zijn maar tevens gevoeliger voor beschadigingen blijken. Kunststof biedt vaak een goede middenweg tussen prijs-kwaliteit en esthetiek: ze kunnen tegen een stootje kunnen en zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen.

Interiors WAL6824

Geef je de inrichting van je keuken liever uit handen?

Wij geven je huidige keuken graag een make-over of werken je nieuwe woning af met de keuken van je dromen. Plan een vrijblijvend gesprek met een van onze interieurarchitecten!

Je interieur staat klaar, nu Emma nog!

Plan jouw gratis intakegesprek en ga aan de slag met onze interieurarchitecten voor jouw interieur op maat!

Gratis intakegesprek

Deze website gebruikt cookies. Maak je er gebruik van, dan ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens zoals omschreven in onze privacy policy.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!